Börzsönyi túrák

A Börzsönyben halad végig az Országos Kék túra útvonala. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége.

A változatos táj remek túrázási lehetőségeket kínál. A Börzsöny nagy része nemzeti park. A Csóványosról tárul elénk az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyarral és észak felé a Magas-Tátrával. A hegyen több emléket találhatunk a már évezredekkel ezelőtt letelepedett ősemberekkel kapcsolatban.

Az emberek már évezredekkel ezelőtt letelepedtek a hegységben, a jelenlétüket a mai napig több emlék őrzi, ugyanis számos vár található a környéken, például Drégelyvár, Hont vára, Ipolydamásdi vár, Nógrádi vár.

A Börzsöny területén mintegy 350 (erősen változó vízhozamú) forrás fakad, 40 közülük 600 m feletti magasságban. A Börzsöny peremein rétegvízforrások is előfordulnak, de a hegységben a résvízforrások a jellemzőek. A források nagy részének vize tiszta.

A Börzsöny nagy részét tölgyesek és bükkösök borítják. De elvétve található gyertyán, fenyő, magas kőris, hegyi szil és juharok is. Aljnövényzetében számos értékes faj bújik meg, mint például: kankalin, holdviola, farkasboroszlán.

A madarak közül legértékesebb az uhu (min. 3 pár), a vándorsóyom (3 pár), a kígyászölyv, a darázsölyv, a fekete gólya, a holló, a keresztcsőrű, a csíz, a kormosfejű cinege, hegyi billegető, a hamvas küllő, az európai lappantyú és a bajszos sármány költőállománya. Kiemelkedő számban költ a hegység területén a fehérhátú fakopáncs (legnagyobb hazai állománya itt található) és a kis légykapó. A területen megtelepedett az uráli bagoly is, legalább két párban költ. Egész évben felbukkanhat a szirti sas, késő nyártól-tavaszig a fenyőszajkó, havasi szürkebegy, hajnalmadár.

Emlősök közül legértékesebb a területen bizonyítottan egész évben jelen lévő hiúz (1-2 példány), vidra, helyenként hód is megtelepszik. Szarvas, őz, vaddisznó, muflon, pele, denevér található az erdőségekben. Hüllők közül gyík, erdei sikló, mocsári teknős is előfordulnak.

A kétéltűek közül a foltos szalamandra helyenként igen gyakori, található még béka és vöröshasú unka.

Kisvasutak a Börzsönyben:

Szob-Nagybörzsöny-Nagyírtáspuszta között, Kismaros-Királyrét között, és a kemencei erdei vasút.

Kerékpártúrák:

Az utóbbi években a kerékpártúrázás egyre kedveltebb szabadidősport lett hazánkban, így a Börzsönyben is. Budapest- Szob között kerekezhetünk végig a látványos és hangulatos Duna-menti kerékpárúton.Illetve Szobtól továbbhaladva Szlovákiába is. Ezeken kívül természetesen számos útvonalon mehetünk a környező települések irányában mellékutakon vagy erdőben.

Gyalogos útvonalak:

Sokféle útvonal szeli át a Börzsönyt, válogathatunk a könnyebb és nehezebb szakaszok között. Az egyik legismertebb célpont a Hegyestetői kilátó, melyből páratlan kilátás tárul elénk a Dunakanyarra. További lehetőségek: Csóványos, Nagy-hideghegy, Törökmező, Királyrét, Nagybörzsöny, Márianosztra, stb.

Túraajánlatokban szívesen segítünk!

 

Családio pihenés, kirándulás a Börzsönyben

Családi pihenés, kirándulás


Ha családi körben, gyermekeink társaságában szeretnénk eltölteni szabadságukat, akkor a legjobb helyen járnak. A zöld területeken otthonosan és biztonságban érezheti magát gyermek és szülő egyaránt...


Tovább

Osztálykirándulás


Zebegény nagy múlttal rendelkezik gyerekek üdültetésében, mely hagyományt szeretnénk továbbvinni. Vendégházunk osztálykirándulásra, edzőtáborok és tánctáborok szervezésére is ideális....


Tovább

Céges parti


Egyeztetés alapján, kívánságuk szerint megszervezzük a cégének rendezvényét. Gondoskodunk arról, hogy a megrendelt esemény maradandó és önfeledt szórakozást nyújtó élmény legyen...


Tovább